Boğazkent, Antalya ilinin Serik ilçesine bağlı Ahmediye ve Boğazak köylerinin birleşmesi ile kurulmuş bir beldedir. Belde, Antalya'nın doğusunda, Serik İlçesi'ne bağlı olup, Antalya'ya 60 km., Serik İlçesine ise 8 km. uzaklıkta bulunmaktadır.
Boğazkent Beldesi Ahmediye, Sahil ve Boğazak olmak üzere 3 mahalleye ayrılmış olup; Ahmediye Mahallesi: 840 hektar yüzölçüme sahip olup; kuzeyde Serik Belediye sınırından, doğuda Köprü Çayı, güneyde Boğazak ve Sahil Mahalleleri, batıda ise Karadayı Belediye sınırı ile çevrilidir. Ahmediye kısmında Girit göçmenleri yaşar. Burada yaşayan Girit göçmenlerinin, birbirleriyle akraba olan bir kısmının soyunun Osmanlı Dönemi'nde Mısır valiliği yapmış Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlu Tosun Paşa'ya dayandığı sanılmaktadır. Hatta buraya yerleşen bir ailenin adı "Tosunoğulları" iken bir süre sonra bu ad değiştirilmiş ve "Tosun" olarak kalmıştır.
Boğazak Mahallesi; 839 hektar yüzölçüme sahip olup; kuzeyde Ahmediye Mahallesi, doğuda Köprü Çayı, güneyde Akdeniz ve batıda ise Akdeniz Caddesi boyunca Sahil Mahallesi ile sınırlıdır. Sahil Mahallesi ise 491 hektar yüzölçüme sahip olup; kuzeyde Ahmediye Mahallesi, doğuda Akdeniz Caddesi boyunca Boğazak Mahallesi, güneyde Akdeniz ve batıda ise Acısu Çayı ile sınırlıdır.
Boğazkent Belediyesi, 1998 yılında kurulmuştur. Belde; kuzeyde Serik İlçesi, doğusunda Köprü Çayı, güneyinde Akdeniz ve batısında Belek Beldesi ile çevrilidir. Beldenin yüzölçümü 2170 hektar, nüfusu 5000 olup bu değer yaz aylarında 25.000 'e kadar çıkmaktadır. Turizmle birlikte hızla gelişen beldenin geçim kaynakları; tarım ve son yıllarda etkisi artan turizmdir. Bu doğa harikası beldenin betonlaşma riskine karşı 6 km’lik sahil bandı ve planlı yapılaşması; turizm ve çevre adına gelecek vaat etmektedir.
Boğazkent ayrıca "Kuş Cenneti" olarak da bilinmektedir. 207 kuş türünün tespit edildiği Kuş Cenneti'nde bulunan kuşlardan 38'i yaz ziyaretçisi, 70'i transit, 60'ı da kış ziyaretçisidir. Kuşlar kış ve yaz dönemlerinde üremek için bölgeye gelmektedirler.
Belek-Boğazkent sahili, uzun ve geniş kumsalı mavi bayrağa sahip olmakla birlikte o kadar doğaldır ki Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtalarını bırakmayı tercih ettiği on yedi bölgeden birisidir.
Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurulu tarafından da desteklenen, Deniz Kaplumbağalarını İzleme ve Koruma Projesi Patara ve Boğazkent olmak üzere iki ayrı kumsalda yürütülmektedir.
|